Przepis na ciasto drożdżowe
Dziś proponuję przepis na pyszne i wilgotne ciasto drożdżowe, które z pewnością zasmakuje każdemu. To uniwersalna i bardzo elastyczna baza, która pozwala na wiele wariacji smakowych. Do jego przygotowania potrzebne będą:
Składniki:
- -500 g mąki pszennej
- -25 g drożdży
- -250 ml ciepłego mleka
- -2 jajka
- -100 g cukru
- -100 g masła
- -szczypta soli
Sposób przygotowania:
W misce rozkrusz drożdże i dodaj łyżkę cukru, wlej pół szklanki ciepłego mleka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
Do miski z mąką dodaj masło, pozostałe mleko oraz jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto. Można to zrobić ręcznie lub z użyciem miksera z hakiem do ciasta.
Zagniecione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu ciasta ponownie zagnieć je i uformuj w kształt kulki. Włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw ponownie na około 30 minut, aż ciasto ponownie wyrośnie.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto zrumieni się na złoty kolor.
Można podawać jako samodzielne danie, ale ciasto drożdżowe idealnie nadaje się także jako baza do różnych wypieków, np. babek, bułeczek, drożdżowych pączków czy nawet pizzy. Wystarczy dodać odpowiednie dodatki, aby uzyskać wyjątkowy smak i aromatyczny zapach.
Życzę smacznego!
Stworzone przez: roksi
2023-03-21 23:43:06